Waarom mag je niet te veel (vette) vis eten?

Vis hoort zonder twijfel thuis in een gezond voedingspatroon. Helaas eten we in Nederland gemiddeld genomen te weinig vis. Namelijk minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. Zo wordt er aangeraden om minimaal 1 tot 2 keer per week vis te eten. En dan het liefst 1 keer per week vette vis vanwege de gezondheidsvoordelen. Toch kan je beter niet onbeperkt vis eten. Volgens onderzoek heeft het eten van meer vis geen grotere gezondheidsvoordelen. Je bereikt het maximale voordeel dus al door slechts 1 of 2 keer per week 140 gram vis te eten. Maar waarom mag je vis niet onbeperkt eten zoals bijvoorbeeld groente? Vis is toch gezond? Waarom is het eten van te veel vis dan ongezond?

In vis zitten ook schadelijke stoffen. Zo bevat kweekvis vaak antibiotica. Maar het probleem zijn met name zware metalen, dioxines, PCB’s en resten bestrijdingsmiddel. Deze komen in de vis terecht door milieuverontreiniging. De stoffen zijn zeer schadelijk voor de mens. De gezondheidsvoordelen van het eten van vis zijn dus aanwezig, maar bij het eten van veel vis, zullen de schadelijke effecten op de mens vanwege deze schadelijk stoffen groter zijn. Vandaar dat wordt aangeraden om niet te veel vis te eten, en dan zeker geen vette vis.

Het is ook afhankelijk van waar de vis vandaan komt. Zo bevat vis uit Europese wateren meer schadelijke stoffen dan vis uit bijvoorbeeld de Stille Oceaan. Ook kweekvis bevat naast de antibiotica vaak ook nog andere schadelijke stoffen. Dit krijgen zij binnen middels hun voeding.

Met name vette vis bevat veel meer van deze schadelijke stoffen. Dat komt doordat de schadelijke stoffen in de vetlaag worden opgeslagen. Je eet dus ongemerkt deze schadelijke stoffen.