Hoe gezond is papaja?

Papaja is het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland. Geïmporteerd natuurlijk want de vrucht groeit het beste in iets warmere omstandigheden zoals Midden-Amerika, Azië en Zuid-Afrika. De Papaja is een fruitsoort die groeit aan de meloenboom. De smaak heeft ook veel weg van een meloen. De vrucht smaakt zeer zoet omdat er bijna geen zuren in zitten. De schil is glad en dun en de vrucht ruikt naar abrikozen. Het vruchtvlees is zalmroze tot oranje en is zeer zacht. Maar hoe gezond is de papaja eigenlijk?

Wat maakt papaja gezond?
De vrucht staat bekend om zijn werking op de spijsvertering. Wie vaak last heeft van verstopping doet er goed aan om dit natuurlijke laxeermiddel eens te proberen.

Papaja is net als wortel zeer rijk aan Bètacaroteen (vitamine A). Daar heeft de vrucht ook zijn oranje kleur aan te danken. Deze stof is goed voor de ogen en de conditie van de huid.

Daarnaast bevat papaja de antioxidant lycopeen. Deze stof is vooral bekend doordat het de kans op kanker zou verminderen. Daarnaast heeft ook lycopeen een positief effect op gezondheid van de huid.

Een halve papaja levert je meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Men zegt dat papaja een vermindering van de klachten van artritis, jicht en astma kan bewerkstelligen. Wanneer je hier last van hebt, is het natuurlijk zeker het proberen waard.

100 gram papaja heeft de volgende voedingswaarde:
– 42 calorieën
– 0,3 gram vet
– 1,7 gram vezels
– 0,5 gram eiwit

Leuk weetje: de zwarte pitjes van de papaja kun je beter niet zo eten, ze bevatten namelijk de giftige stof carpaine. Wanneer je daar te veel van eet, zal je hartslag verlagen. Uiteindelijk kan je hartslag dusdanig laag worden, dat je in een coma raakt of dood gaat. Dit werd vroeger dan ook wel gebruikt als vergif. Door de pitjes te laten drogen worden gebruikt als peper in verschillende gerechten nadat ze gedroogd zijn.