Metabolisme dieet

Bij het metabolisme dieet is het doel dat je metabolisme in een hogere versnelling komt waardoor je sneller afvalt. Metabolisme is een mooi woord voor stofwisseling. Je stofwisseling is het geheel van biochemische processen welke plaats vinden in je lichaam. Waaronder het verwerken van afvalstoffen, de opname van stoffen, het vrij maken van energie uit stoffen en reservestoffen en de opname van stoffen als bouwstenen. Het metabolisme dieet is gericht op het versnellen van het katabolisme: de afbraak van organische stoffen waarbij energie wordt vrij gemaakt.

Het lichaam gaat zuinig om met de beschikbare energie
Omdat het lichaam zo efficiënt mogelijk met de beschikbare energie wil om gaan leert het om de beschikbare voeding zo goed mogelijk te gebruiken. Als we een dieet aan het volgen zijn dan merken we dat we na een aantal weken minder honger of trek hebben als aan het beging van het dieet. Dit terwijl we nog precies hetzelfde eten als aan het begin van het dieet. Dit komt omdat het lichaam heeft geleerd om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare energie om te gaan.

De werking van het metabolisme dieet
Met het metabolisme dieet gooien we ons eetpatroon een paar keer per week volledig op zijn kop, hierdoor kan het lichaam niet leren omgaan met de beschikbare energie en brengen we ons metabolisme in een hogere versnelling. Een paar keer week verrassen we de stofwisseling en brengen deze van slag. Het lichaam wordt gedwongen zich constant te moeten aanpassen omdat er steeds gewisseld wordt met voedingsgroepen (macronutriënten).

Voordelen van het metabolisme dieet
Het voordeel van het metabolisme dieet is dat er lekkere dingen gegeten kunnen worden.

Nadelen van het metabolisme dieet
Omdat er vaak geswitcht wordt tussen de groepen met macronutriënten zal je veel verschillende boodschappen in huis moeten halen. De bereiding van de maaltijd kost de nodige aandacht en je moet je wel precies aan de regels van het dieet houden wil je met succes gewicht verliezen.

De 3 fasen van het metabolisme dieet
Bij het metabolisme dieet is de week opgedeeld in 3 fasen. In iedere fase wordt het accent gelegd op andere macronutriënten. Dit om er voor te zorgen dat het lichaam regelmatig verrast wordt en het niet de kans krijgt te leren om zuinig met de voeding om te gaan. Het lichaam zal meer energie moeten gebruiken omdat de stofwisseling in de war wordt gegooid.

Het metabolisme dieet is bedacht door Haylie Pomroy en ze schreef er een boek over: “Het metabolisme dieet – slanker in 28 dagen”. Het metabolisme dieet duurt dan ook 4 weken, waarbij iedere week uit 3 fasen bestaat. Indien je na 4 weken nog niet je streefgewicht hebt bereikt kan je het dieet met een paar weken verlengen.

Het metabolisme dieet: fase 1
Fase 1 van het metabolisme dieet duurt 2 dagen en de week wordt er mee begonnen. In fase 1 mag je geen vet eten. Je mag 5 maal per dag wat eten. In deze fase mag je alleen koolhydraten eten wat hier en daar wat aangevuld wordt met wat eiwitten. Op het menu staan koolhydraatrijke producten zoals brood, pasta en fruit.

Het metabolisme dieet: fase 2
Fase 2 van het metabolisme duurt 2 dagen en volgt op fase 1. Ook in deze fase zijn vetten niet toegestaan. Op het menu staat eiwitrijke voeding zal kip, mager vlees, vis en eiwitten van plantaardige oorsprong. In fase 2 mag je geen koolhydraten eten.

Het metabolisme dieet: fase 3
Fase 3 is de leuke fase van het metabolisme dieet en duurt 3 dagen. Alle macronutriënten staan op het menu en er kunnen lekkere gerechten gemaakt worden. Bij vetten is het wel van belang dat er gekozen wordt voor gezonde vetzuren.

Wat de verschillende fasen van het metabolisme dieet gemeen hebben
De verschillende fasen van het metabolisme dieet hebben gemeen dat er in ieder fase groente gegeten mag worden. De groenten kunnen op verschillende manieren worden bereid, ze kunnen gekookt, gestoofd of rauw gegeten worden. Er zijn ook soeprecepten waarin gebruik wordt gemaakt van groenten. Bij de verschillende fasen horen verschillende soorten groenten.

Wat is het metabolisme dieet voor soort dieet?
Het metabolisme dieet valt in de categorie van gezonde diëten. Dat klinkt misschien raar omdat je je stofwisseling helemaal van slag brengt. Maar dankzij de groenten welke veelvuldig in iedere fase gegeten kunnen worden zorg je er voor dat je voldoende vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen krijgt. Bovendien zal je bij het metabolisme dieet nooit iets eten wat door de voedselindustrie is vervaardigd. Alle gerechten zal je zelf en vers moeten bereiden.

De filosofie achter het metabolisme dieet
Met het metabolisme dieet leer je dat gezond ook lekker kan zijn. En alles wat je leert kan je als je klaar bent met het metabolisme dieet blijven toepassen zodat je er een gewoonte van kan maken om je eten vers te bereiden. Door na het volgen van het metabolisme dieet je eten vers te blijven bereiden voorkom je dat je weer gaat aankomen. Eten uit een verpakking (voedsel wat door de voedselindustrie is vervaardigd) bevat vaak suiker, geraffineerde koolhydraten, geharde vetten, zout, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en E-nummers. Met het metabolisme dieet leer je weer vers te eten, dit zorgt voor een betere hormoonhuishouding waardoor je sneller afvalt en beter op gewicht kan blijven.

Het metabolisme dieet: sport met mate
Je stofwisseling kan je een handje helpen door te gaan sporten of door (meer) te gaan bewegen. Bij het metabolisme dieet is het doel dat je lichaam vrij van stress wordt, hierdoor komt de hormoonhuishouding weer in balans. Ongezonde voeding zorgt voor stress op het lichaam, maar ook (te) hard werken en intensief sporten.

Sporten tijdens het metabolisme dieet is dus goed om te doen, maar overdrijf het niet. Stem je sport bezigheden hierbij af op je voeding. Als je graag een stuk wilt hardlopen dan kan je dit het beste doen als er koolhydraten op het menu staan. In fase 2 is het niet aan te raden een uithoudingssport te gaan doen, je zult je snel futloos voelen omdat er in deze fase geen koolhydraten zijn toegestaan. Wil je sporten in fase 2 kies dan voor een korte krachttraining. Dankzij de eiwitten in deze fase kunnen je spieren zich weer goed herstellen.