Is carpaccio gezond?

Carpaccio is een populair voorgerecht in restaurants. Bijna alle soorten restaurants hebben carpaccio op het menu staan. Carpaccio hoort, net als kip, tot de magere vleessoorten. Het is zeer dun gesneden ossenhaas, de spier uit de rug van een rund. Van nature bevat het vrijwel geen vet of bindweefsel. Maar is carpaccio eigenlijk een gezonde keuze? Past carpaccio in een dieet? Of wordt je dik van carpaccio?

Carpaccio is dus een mager vleesgerecht. Het bevat evenveel calorieën als kip, en ook evenveel eiwit. Bovendien bevat het per 100 gram slechts 2 gram vet en 1 gram koolhydraten. Het is dus uitermate geschikt voor een eiwitrijk dieet. Het geeft je voor langere tijd een verzadigd gevoel. Tijdens een dieet kan carpaccio dus een hele goede keuze zijn. Vanwege het lage aantal calorieën zal je er bovendien niet snel dik van worden. Natuurlijk moet je niet te veel pijnboompitten, Parmezaanse kaas en dressing gebruiken. Dan krijg je al snel veel meer calorieën binnen!

100 gram carpaccio bevat de volgende voedingswaarden:
– 110 calorieën
– 22 gram eiwit
– 2 gram vet
– 1 gram koolhydraten

Carpaccio is rood vlees
De reden dat carpaccio niet zo goed bekend staat als bijvoorbeeld kip is, dat carpaccio niet alleen een stuk duurder is, maar ook behoort tot de groep ‘rood vlees’. Vlees dat niet te vaak mag worden gegeten omdat deze het risico op kanker verhogen. Dit komt omdat ‘rood vlees’ heemijzer bevat. Dit beschadigd de darmwanden. Dat is ook de reden dat met name het risico op dikke darmkanker hoger ligt bij het eten van veel rood vlees.

In Nederland wordt geadviseerd om per week maximaal 500 gram (bereid) rood vlees te eten. Aangezien carpaccio erg licht in gewicht is, een portie is bijvoorbeeld ongeveer 70 gram, zal eens per week carpaccio volgens de Nederlandse standaard moeten kunnen.