De meest voorkomende oorzaken van moeheid

De meeste mensen hebben een druk leven. In de huidige maatschappij ligt de lat erg hoog. Niet alleen een carrière en een gezinsleven worden nagestreefd, ook een groot sociaal netwerk moeten onderhouden worden. Daarbij worden de banen steeds veeleisender, de werktijden worden verruimd of er moet nog een opleiding worden gevolgd. Maar soms ben je moe vanwege een andere oorzaak, zoals een slecht voedingspatroon.

1. Voedingspatroon
Voeding is van grote invloed op moeheid. Zo staat het drinken van alcohol in verband met moeheid. Onderzoek heeft al vaak aangetoond dat het drinken van alcohol bij de meeste mensen gepaard gaat met moeheid. Dat komt omdat alcohol het slaappatroon verstoord. Wie alcohol drinkt, heeft vaak last van een onrustige slaap. Daarnaast bevat alcohol heel erg veel suiker. En het consumeren van veel suiker is al vaak in verband gebracht met een slecht slaappatroon en moeheid. Niet alleen heeft je lichaam veel energie nodig om de suiker te verwerken. Na het eten van suiker, volgt ook de welbekende suikerdip, die voor moeheid zorgt. Eet je meerdere malen op een dag suiker, dan ervaar je dus heel vaak deze suikerdip.

Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zul je je fitter en gezonder voelen. Je zult veel minder last hebben van moeheid. Zorg er dus allereerst voor dat je gezond eet, ook wanneer je het gevoel hebt dat je te moe bent om een gezonde maaltijd te maken. Eet bovendien niet te veel maaltijden op een dag en zorg dat je bloedglucoselevel stabiel is (door volkoren producten en geen suikerrijke producten te eten), zo voorkom je moeheid.

2. Vitaminetekort
Door gezond te eten wordt bovendien ook een vitaminetekort voorkomen. Een andere veel voorkomende oorzaak van moeheid. Om dit te voorkomen kan ook worden overwogen om een multivitamine te slikken.Zo weet je zeker dat je geen vitamines en mineralen te kort komt.

Een oorzaak van moeheid is echter ook vaak een vitamine D tekort. Zorg er daarom voor dat je gezond eet en vaak genoeg buiten komt. Lukt dit niet, dan is het aan te raden een supplement te slikken.

3. Vochttekort
Ons lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht. Een tekort heeft dan ook een groot effect op het lichaam. Je voelt je moe en lusteloos. Logisch, je lichaam functioneert niet optimaal bij een tekort. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag minimaal 2 liter vocht tot je neemt.

4. Te weinig slapen
In de avond zitten we vaak op de bank met de televisie aan. We gaan te laat naar bed, en we staan te vroeg weer op. Aangeraden wordt om dagelijks minimaal acht uur te slapen, de meeste mensen redden dit helaas niet. Moeheid bestrijden doe je dan simpelweg door op tijd naar bed te gaan. Kijk in de avond geen tv, maar lees een boek. Demp de lichten en ga heerlijk op bed liggen om alvast wat te ontspannen. Zo val je gemakkelijker in slaap komen en de kwaliteit van je slaap zal bovendien beter zijn.

5. Onvoldoende bewegen
Wie te weinig beweegt, slaapt vaak slecht. Er is al vaak aangetoond dat beweging en sport helpt bij een gezond slaapritme. Wie elke week voldoende sport, slaapt lekkerder, voelt zich fitter en is gewoon gezonder. Van sporten krijg je energie!

6. Medische oorzaak
Natuurlijk zijn niet alle vormen van moeheid te wijten aan het voedings- en leefpatroon. Er kunnen andere factoren een rol spelen. Andere oorzaken van moeheid zijn bijvoorbeeld:

– bloedarmoede
– diabetes
– traag werkende schildklier
– snel werkende schildklier
– psychische problemen zoals een depressie
– hart- en vaatziekten
– alle soorten kanker

Wanneer je vermoedt dat je moeheid een medische oorzaak heeft, neem dan contact op met je huisarts.