Is rood vlees ongezond?

Rood vlees is vaak wat de naam al zegt. Het is vlees dat inderdaad van kleur nog rood is, maar dit is niet het enige criterium. Het vlees van volwassen zoogdieren (koe, schaap) wordt altijd beschouwd als rood, terwijl het vlees van jonge zoogdieren (lam, kalf) wordt beschouwd als wit. Ook het vlees van bijvoorbeeld kip en het konijn wordt beschouwd als wit vlees. Terwijl gans en eens rood vlees zijn. Rood vlees heeft altijd al een ongezond imago gehad. Maar wat is er dan zo ongezond aan rood vlees? En hoe vaak mag je rood vlees eten?

De gezondheidsrisico’s van rood vlees
Rood vlees bevat over het algemeen veel verzadigde vetten. En verzadigde vetten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Er zijn heel veel studies waarbij het consumeren van rood vlees wordt gelinkt aan heel veel ziektes. Vooral het risico op kanker is sterk verhoogd. Het eten van veel rood vlees verhoogd het risico op blaaskanker, maagkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Ook is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en ziekten als diabetes, een te hoge bloeddruk, artritis en obesitas.

Is rood vlees dan alleen maar ongezond?
Rood vlees heeft absoluut voorwaarden. Er zitten bijvoorbeeld veel eiwitten en b-vitaminen in. Echter er zit niets in dat niet uit andere soorten vlees en andere voeding kan worden verkregen. Rood vlees is dus niet onmisbaar in een voedingspatroon. En wie echt gezond wil eten, slaat het rode vlees het beste over.

Hoeveel rood vlees mag je eten?
Het Voedingscentrum raadt aan om minder dan 500 gram rood vlees per week te consumeren. Maar er is genoeg afwisseling mogelijk. Door twee keer per week vis te eten en 2 keer per week wit vlees, beperk je de hoeveelheid rood vlees aanzienlijk. En natuurlijk kan je zeker ook 1 of 2 dagen vegetarisch eten.