Wat is raspatat?

Raspatat wordt in sommige delen van Nederland standaard verkocht in de snackbar. In andere delen van Nederland hebben ze echter nog nooit gehoord van raspatat. Sinds 2015 heeft Aviko een raspatat voor thuis ontwikkeld. Deze is te vinden in het vriesvak van de supermarkt. Maar wat is raspatat nu eigenlijk?

Raspatat is in vergelijking met gewone patat wat donkerder van kleur en ook wat dunner. Bovendien hebben ze ook een andere smaak. Ze worden net als normale friet bereid in de frituurpan. Meestal een stuk korter dan normale frites. Raspatatten hoeven slechts 1,5 minuut in de frituurpan op 175 graden.

Hoe wordt raspatat gemaakt?
Raspatat wordt gemaakt door aardappelpoeder te vermengen met water. Dit wordt eigenlijk een soort aardappelpuree. Deze puree wordt vervolgens door een speciale machine gedrukt en daardoor ontstaat de vorm van de welbekende raspatatje. De raspatatjes hebben dan ook allemaal dezelfde dikte en lengte.

Aardappelpoeder krijg je door aardappels te drogen. Raspatat wordt dus niet gemaakt van verse aardappels. Voordeel is dat dit aardappelpoeder gewoon naast de koelkast kan worden bewaard. Het bederft niet gemakkelijk en is daardoor zelfs een jaar houdbaar.

Raspatat zelf maken?
Het is mogelijk om raspatat zelf te maken. De enige ingrediënten zijn immers water en aardappelpoeder. De juiste verhouding is ongeveer 1,75 liter water op 1 kilo aardappelpoeder. Wel moet je dan eigenlijk een speciaal apparaat hebben om de raspatatjes op maat te krijgen. Natuurlijk kan de raspatat ook gewoon in andere vormen worden gemaakt.

Waar komt de naam RAS vandaan?
De naam RAS is gerelateerd aan de bedenker van de raspatat. De naam bestaat vanaf 1953 en is gepatenteerd door het bedrijf Rixona. Dit patent omvat eigenlijk het verkrijgen van aardappelpoeder. Deze methode komt oorspronkelijk van een Amerikaan genaamd Richard Anthony Simon Templeton. En daar komt dan ook de naam RAS vandaan. Dit is de afspraak die in 1953 tussen beide partijen is gemaakt.