Ongebrande of gebrande noten?

Er is een groot verschil in de mate waarin noten gezond zijn tussen ongebrande en gebrande noten. Gebrande noten zijn noten die in een laag olie zijn ‘gebakken’, hetzelfde als frituurvet (meestal wordt zonnebloemolie gebruikt). Daardoor bevatten gebrande noten veel vet. Ongebrande noten zijn veel gezonder maar hebben een hele andere smaak dan de noten die we doorgaan kennen. De meeste noten die te koop zijn, zijn namelijk gebrande noten. En dat is dus niet de gezonde variant. Ongebrande noten worden ook wel rauwe noten of natural/naturel noten genoemd.

Gebrande noten zijn knapperig en sterker van smaak dan ongebrande pure noten. Na het branden van de noten, blijven deze ongeveer zes weken goed. Dat komt doordat ze eenmaal gebrand veel vatbaarder zijn voor schimmels en bacteriën.

Door de noten te ‘frituren’ op een hoge temperatuur gaat een deel van de vitaminen en mineralen van de noot verloren. Daarnaast neemt de noot veel vet op tijdens deze bereiding.

De smaak van ongebrande noten is even wennen nadat je altijd gewone noten hebt gegeten. De smaak kan flauw en saai zijn. Toch is het het proberen waard. Om optimaal van de smaken te profiteren kan je de noten het beste goed kauwen.

De bereiding van noten kan je ook heel goed zelf doen. Door de noten rauw te kopen bij de notenboer en ze vervolgens zelf te bereiden. Niet door ze te frituren, maar bijvoorbeeld door deze in 2 eetlepels olie te bakken of door ze in de oven te roosteren. Zo krijg je de lekker smaak van gebrande noten, maar dan net iets gezonder.

Dat noten ongezouten zijn, betekent niet dat ze ook ongebrand zijn. Kijk dus goed op de verpakking of het daadwerkelijk gaat om rauwe noten. Grote supermarkten verkopen rauwe noten. Anders is de notenboer op de markt een goede optie.

Walnoten en paranoten zijn vrijwel altijd ongebrand. Andere noten zijn meestal ook gebrand. Noten die heel ongebrand kunnen worden gegeten zijn: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en pistachenoten.