Sporten heeft averechts effect op eetlust

Veel mensen die aan krachttraining doen willen niet afvallen, maar juist aankomen. Uiteraard gaat het dan wel om spiermassa. Maar onderzoek van de University of Kansas Medical Center heeft uitgewezen dat krachttrainers juist minder honger hebben. Terwijl juist deze groep voldoende (eiwitten) moet eten. Let er dus op dat je als krachttrainer voldoende voeding binnen krijgt! Dit geldt overigens voor alle sporters. Uit dit onderzoek blijkt dat sporten ervoor zorgt dat de calorie-inname lager wordt. Hieronder lees je meer over het onderzoek.

Veel mensen gaan juist meer eten van sporten. Of dat nu is omdat je meer honger hebt door de inspanning, of doordat je vindt dat je wel wat extra’s verdient hebt na het sporten, voor krachttraining geldt juist het tegenovergestelde.

Het onderzoek
Het onderzoek werd gedaan onder 117 mannen en vrouwen die kampten met overgewicht. Zij werden gedurende acht maanden gevolgd. Deze personen werden onderverdeeld in drie verschillende groepen.

1. AT: hardlopen
2. RT: 3 keer per week krachttraining
3. CT: combinatie van hardlopen en krachttraining

De proefpersonen moesten bijhouden wat zij aten maar kregen geen strikt voedingsschema. Vervolgens is gekeken naar hoeveel de proefpersonen aten en wat het effect na deze acht maanden op het gewicht en de lichaamssamenstelling.

Effect op het gewicht
1. AT: 1,3 kilo afgevallen
2. RT: 0,6 kilo aangekomen
3. CT: 1,5 kilo afgevallen

Ondanks dat bij de groep die alleen krachttraining deed, de vermindering in de calorie-inname het grootst was, is deze groep in gewicht aangekomen. Dit is een veel voorkomend verschijnsel bij krachtsport. Spieren wegen zwaarder dan vet, dus groet kans dat deze groep wel in centimeters is afgevallen. Bovendien verbruiken zij met spiermassa juist meer calorieën in de basis.

Dit is eigenlijk goed nieuws voor degenen die aan krachttraining doen om gewicht te verliezen. Zij hebben de voordelen van krachttraining op de spieropbouw, het metabolisme en de lichaamssamenstelling en hebben dus ook nog eens het voordeel dat zij minder behoefte hebben aan voeding. Maar ook voor andere sporters is dit een zeer fijn onderzoek. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht betekent het sporten niet dat je automatisch meer gaat eten. Het tegendeel blijkt juist waar.