Moet je verschillende snijplanken hebben voor vlees/vis/gevogelte/groente?

Hygiëne is heel erg belangrijk in de keuken. Wanneer er geen goede hygiëne is, dan is de kans op een voedselvergiftiging groot. Een groot gedeelte van de voedselvergiftigingen is met een goede hygiëne te voorkomen. Maar is het ook echt nodig om voor vlees, vis, gevogelte en groente een aparte snijplank te gebruiken?

Wat is het risico?
Door dezelfde snijplanken te gebruiken voor bijvoorbeeld rauwe kip, en groente, is er kans op kruisbesmetting. De schadelijke bacteriën van de kip komen dan via de snijplank op de groente waarna je het op eet. Deze bacteriën zijn de oorzaak van verschillende ziekten waaronder voedselvergiftiging en salmonella. In het ergste geval kan dit leiden tot het overlijden.

Het gebruiken van verschillende snijplanken is dus zeker verstandig om besmetting te voorkomen. Daarnaast is het van belang om gelijk na het aanraken van rauw vlees de handen te wassen. Uiteraard kun je een snijplank ook tussendoor wassen met afwasmiddel en de snijplank vervolgens opnieuw gebruiken voor de groente.

Naast het gebruiken van een andere snijplank is het natuurlijk ook belangrijk dat er een ander mes wordt gebruikt.