Hoeveel vet bevat vis?

Vis is vooral gezond vanwege de vele gezonde omega 3 vetzuren. Maar welke vis bevat de meeste omega vetzuren? Natuurlijk kan het ook zijn dat je vis eet vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten en de relatief weinige calorieën. Welke vis moet je eten als je niet te veel vet en calorieën wil binnen krijgen? Zie hier welke vissen waarvoor gezond zijn!

Vette vis
De reden dat vis als heel gezond wordt gezien is omdat bepaalde vissoorten veel omega 3 vetten bevatten. Maar niet alle vissen zijn even gezond. Vis met de meeste gezonde vetten zijn:

1. Zalm: 220 calorieën, 15,7 gram vet, waarvan 3,3 gram verzadigd vet per 100 gram.
2. Makreel: 344 calorieën, 30,7 gram vet, waarvan 7,3 gram verzadigd vet per 100 gram.
3. Haring: 216 calorieën, 16 gram vet, waarvan 5 gram verzadigd vet per 100 gram.
4. Paling: 200 calorieën, 16 gram vet, waarvan 4,3 gram verzadigd vet per 100 gram.
5. Bokking: 227 calorieën, 16,2 gram vet, waarvan 3,8 gram verzadigd vet per 100 gram.
6. Aal: 213 calorieën, 16,8 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd vet per 100 gram.

Weinig vet
Vissen die weinig vet bevatten maar wel veel eiwit en weinig calorieën waardoor ze goed in een dieet passen zijn:

1. Kabeljauw: 72 calorieën, 0,7 gram vet, waarvan 0,1 gram verzadigd vet per 100 gram.
2. Koolvis: 76 calorieën, 0,4 gram vet, waarvan 0,1 gram verzadigd vet per 100 gram.
3. Schelvis: 79 calorieën, 0,3 gram vet, waarvan 0 gram verzadigd vet per 100 gram.
4. Wijting: 85 calorieën, 1,2 gram vet, waarvan 0 gram verzadigd vet per 100 gram.
5. Tonijn: 96 calorieën, 1 gram vet, waarvan 0,3 gram verzadigd vet per 100 gram.
6. Baars: 82 calorieën, 0,8 gram vet, waarvan 0,1 gram verzadigd vet per 100 gram.
7. Zeeduivel: 74 calorieën, 1,5 gram vet, waarvan 0 gram verzadigd vet per 100 gram.

Natuurlijk zijn er ook vissen die niet heel vet zijn, maar zeker ook niet weinig vet bevatten. Zie hier een lijst met vissen die tussen de 2 en 10% vet bevatten:

1. Tong: 79 calorieën, 2,1 gram vet, waarvan 0,5 gram verzadigd vet per 100 gram.
2. Schar: 95 calorieën, 3 gram vet, waarvan 0,6 gram verzadigd vet per 100 gram.
3. Heilbot (wit): 105 calorieën, 2,5 gram vet, waarvan 0,4 gram verzadigd vet per 100 gram.
4. Sardines: 115 calorieën, 4,2 gram vet, waarvan 0,4 gram verzadigd vet per 100 gram.
5. Forel: 126 calorieën, 5,8 gram vet, waarvan 0,9 gram verzadigd vet per 100 gram.

Waarom te veel vis niet gezond is
Door milieuvervuiling komen er ook schadelijke stoffen, zoals zware metalen, dioxines, PCB’s of resten bestrijdingsmiddel, in de vissen. Dit is natuurlijk niet gezond voor de mens. Het is afhankelijk van in welk gebied de vis is gevangen en van het vetgehalte van de vis hoe verontreinigd deze is. De ene vis bevat meer gifstoffen dan de andere. Dat komt omdat het ene deel van de zee nu eenmaal meer vervuild is dan een ander stuk.

Daarnaast speelt ook het vetgehalte van de vis een rol. Vissen met weinig vet slaan minder ongezonde giftige stoffen op. Vis met een hoog vetgehalte slaat meer van deze giftige stoffen op die je vervolgens door consumptie ook in je lichaam krijgt.