Is beweging of voeding belangrijker om af te vallen?

Bij afvallen spelen zowel voeding, als beweging, natuurlijk een belangrijke rol. Maar welke van de twee is eigenlijk belangrijker? Kan je afvallen zonder te bewegen? Of afvallen met een ongezond eetpatroon? Welke van de twee is eigenlijk van groter belang als het op afvallen aan komt?

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar voeding is belangrijker dan beweging wanneer je gewicht wilt verliezen. Dat komt omdat je heel veel kunt eten, maar het aantal calorieën dat je kunt verbranden door te bewegen is gelimiteerd.

Stel dat je twee uur lang gaat wandelen op een dag. Een tijd die voor veel mensen niet is in te passen in het dagelijks leven. Je verbrandt dan ongeveer 600 calorieën meer dan zonder dat je zou gaan wandelen. Deze 600 calorieën hebben alleen effect als je niet te veel eet. Want eet een halve zak chips, of een wijntje met een stokbroodje, dan heb je alweer 600 calorieën gegeten.

Men zegt weleens dat afvallen voor 90% bestaat uit voeding, en voor 10% uit beweging. Met een gezond voedingspatroon waarbij je minder calorieën eet dan je lichaam verbruikt zal er tot gewichtsverlies leiden. Een gezond voedingspatroon met beweging leidt tot een sneller gewichtsverlies en een mooier figuur. Maar veel beweging en een ongezond voedingspatroon met te veel calorieën leidt niet tot gewichtsverlies.

Zonder een gezond eetpatroon, kun je dus vrijwel onmogelijk gewicht verliezen! Een combinatie van gezonde voeding en beweging is verreweg de beste manier om af te vallen op een blijvende manier.

Beweging is natuurlijk wel belangrijk!
Beweging kan natuurlijk wel heel goed bijdragen aan het verliezen van gewicht! Door te bewegen zorg je ervoor dat je extra calorieën verbrandt. Niet alleen tijdens het sporten zelf, maar zeker ook daarna. Het verbrandende effect van sporten houdt namelijk langer aan na het sporten en bovendien zorgt sporten ervoor dat je spiermassa kweekt. Spieren verbruiken meer calorieën dan vet, waardoor je meer gewicht kunt verliezen!

Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat alle kleine beetjes uiteindelijk wel helpen om het doel te behalen. Stel dat je elke dag één uur gaat sporten en daarmee ongeveer 400 calorieën (licht intensieve sport) verbrandt. Dan heb je na vier weken al 28 maal 400 calorieën, dus 11 200 calorieën extra verbruikt. Dat staat gelijk aan meer dan 1,5 kilo vetverlies!