Hoe ontstaat een groene eidooier?

Eerder al schreven we dat eieren absoluut gezond zijn en bijdragen aan het verliezen van gewicht. Ook schreven we al hoe je kunt weten of een ei geschikt is voor consumptie, hoe je eieren het beste kunt bewaren, wat de code op een eierschaal precies betekent en hoe je gemakkelijk het eigeel en eiwit kunt splitsen. Nu kan het voorkomen dat je ei een groene dooier ontwikkelt, hoe komt dit? En kan je een groen uitgeslagen ei gewoon eten?

Hoe ontstaat een groene verkleuring bij een ei?
Bij het koken van eieren ontstaat zwavelwaterstof in het eiwit. Het eigeel bevat ijzer. Een chemische reactie tussen de zwavelwaterstof en het ijzer zorgt voor een groene verkleuring. Vaak alleen aan de rand van het eigeel. Wanneer de eieren echt te lang worden gekookt, dan kan zelfs de hele eidooier groen kleuren. Het groene is ijzersulfide.

Hoe voorkom je een groene kleur?
Een eigeel dat groen is, ziet er natuurlijk niet heel smakelijk uit. Je kunt dit voorkomen door het ei niet te lang te koken. 7 minuten is genoeg om te spreken van een hardgekookt ei. Maar ook door de eieren na het koken te laten schrikken. Dat houdt in dat je de eieren onder een koude kraan laat afkoelen. Wanneer je dit niet doet heb je een grotere kans dat de eieren groen worden doordat de eieren langere tijd op een warme temperatuur zijn.

Kun je een ei dat groen is eten?
Het groene ijzersulfide is onschadelijk voor de gezondheid. Je kunt een groen ei dus zonder problemen eten. Helaas ziet dit er niet zo lekker uit.