Plastic in onze voeding (mineraalwater) is schadelijk

Water drinken is gezond. Veel mensen drinken te weinig water. Dat is jammer. Toch is water drinken uit een plastic fles ook niet zo gezond. Tegenwoordig zitten veel dranken verpakt in plastic. Toch zijn er een aantal redenen waarom dit niet goed is. Denk bijvoorbeeld aan de eigen portemonnee, het milieu maar ook je eigen gezondheid!

Eigen portemonnee
Mineraalwater is veel duurder dan leidingwater. Zeer zonde van het geld, leidingwater is namelijk even gezond, en waarschijnlijk zelfs gezonder, dan mineraalwater. De Keuringsdienst van Waarde heeft onderzoek gedaan naar het water van het zeer bekende merk Bar-Le-Duc (vertaling uit het Frans: Utrecht) gewoon hetzelfde water is als men in de stad Utrecht uit de kraan tapt. Het enige wat men doet door de flessen mineraalwater te kopen is dus het spekken van de portemonnee van de fabrikant.

Milieu
De productie van plastic is uiteraard niet goed voor het milieu. Jaarlijks wordt alleen bij de productie van flesjes mineraalwater al 1,5 miljard kilo plastic verbruikt. Vaak worden deze na eenmalig gebruik weggegooid. Zeer slecht voor het milieu dus. De meeste plastic flessen zijn namelijk niet afbreekbaar. Zij blijven dus op de vuilplaats liggen en beschadigen het milieu.

In de zee is zeer veel plastic te vinden. Gevolg is dat veel onderwaterdieren overlijden na het eten van dit plastic. De VN heeft geschat dat er jaarlijks een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren overlijden ten gevolge van plastic in de oceaan. Het hergebruiken van flesjes water is ook niet aan te raden. Onderzoek van het programma ‘Kassa’ heeft aangetoond dat hergebruikte flesjes water evenveel bacteriën bevatten als slootwater. Dit komt omdat er tijdens het drinken altijd wat water met speeksel terug de fles in gaat.

Gezondheid
Veel mensen denken dat mineraal- of bronwater gezonder is dan water uit de kraan. Bijvoorbeeld omdat er mineralen aan zouden zijn toegevoegd of er juist geen afvalstoffen in zouden zitten. Dit is echter onjuist. Er zitten weliswaar extra mineralen in, met een gezond voedingspatroon heb je deze absoluut niet nodig. Bovendien zit er vaak een hoog zoutgehalte in dit ‘gezonde’ water.

Het water is dus niet gezonder. Er zitten naast mineralen ook giftige stoffen in. Dit komt doordat plastic wordt gemaakt met de chemische stof bisfenol A (BPA). Deze vind je dan ook in vrijwel alle plastic verpakkingen terug. Helaas is bisfenol erg schadelijk voor de gezondheid. Mocht het water volledig zuiver zijn (wat vaak al niet het geval is), dan wordt deze zuiverheid hoe dan ook verbroken door de giftige stoffen die vrijkomen uit het plastic. Deze stoffen verstoren de hormoonhuishouding van het lichaam. De chemische stof lijkt voor het lichaam namelijk bijzonder veel op oestrogenen, dit zijn vrouwelijke hormonen. Er bestaat dan ook Europese wetgeving dat een maximum stelt aan deze stoffen in onze voeding.

Nadeel van deze hormoonverstoring is bovendien dat ze zorgen voor een snellere gewichtstoename! Het hormoon oestrogeen reguleert namelijk de vetopslag bij vrouwen.