Is komkommer gezond?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is komkommer niet gezond. Veel mensen verwerken komkommer rauw in salades. De vrucht kan op smaak gebracht worden met peper, zout en andere kruiden maar ze wordt ook vaak gegeten met een dipsaus. En juist die dipsaus kan komkommers tot een ongezonde snack maken! Waarom zijn komkommers niet zo gezond als we denken?

Voedingswaarde
De komkommer bestaat voor 94 tot 96 procent uit vocht. Er zitten dan ook weinig calorieën in, 100 gram komkommer bevat 8 calorieën, 2 gram koolhydraten, 0,6 gram eiwit en 0,3 gram vezels. Komkommer is vetarm. Je hebt kleine en grote komkommers, ze wegen meestal tussen de 200 en 500 gram per stuk.

Helaas bevatten komkommers voor de rest weinig voedingsstoffen waardoor deze niet zo gezond zijn als andere groenten en fruit. Vitamines en mineralen vind je maar weinig in de komkommers. Vandaar ook dat het niet een super gezonde groente is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat komkommers niet binnen een dieet passen of schadelijk zijn voor de gezondheid!

Past komkommer in een dieet?
Vanwege de lage hoeveelheid calorieën passen komkommers prima binnen een dieet! Ondanks dat er weinig voedingsstoffen in zitten is het natuurlijk wel lekker om te eten. Vooral als je de chips of andere snacks vervangt door een gezonde groente als komkommer zul je prima gewicht verliezen! 100 gram chips levert namelijk al snel 550 calorieën, om dezelfde hoeveelheid calorieën binnen te krijgen moet je ongeveer 7 kilo komkommer eten!

Pas wel op met sausjes. Breng de komkommer op smaak met kruiden en vermijd mayonaise en andere sauzen, daar zitten namelijk veel calorieën in terwijl de komkommer ook zonder saus lekker is! Mocht je toch je komkommer ergens in willen dippen probeer dan magere yoghurt met knoflook of guacamole van avocado!

Lees ook:

 • Geen gerelateerde berichten


7 gedachten over “Is komkommer gezond?

 1. In jullie word gesproken over de dipsaus, niet over de komkommer. En het feit dat er bijna niks in de komkommer zit (qua voedingsstoffen), maar de komkommer niet ONGEZOND. Iets is ongezond als er SLECHTE dingen inzitten. In een komkommer zit bijna niks, dus kan het niet ongezond zijn.

  Dit is dus een typsich schoolvoorbeeld van een RUK artikel.

 2. Komkommer zou dan niet zoveel voedingstoffen bevatten, maar probeer eens om plakjes/stukjes komkommer te besprenkelen met wat olijfolie en bieslook. Komkommee is Zeker goed voor het verlagen je bkoeddruk op een gezonde manier.

 3. Komkommer is gezond en past goed in een dieet, de voedingswaarde is minder, maar je moet het natuurlijk eten met andere groenten die wel voedingswaarde hebben.
  Ik zou het schillen want de komkommer wordt bespoten, behalve als het een Nederlandse komkommer is, want die worden verbouwd in kassen.
  Overigens heeft het ook een reinigende werking. Dunne plakjes komkommer op de huid.

 4. Ik lees juist overal dat het juist wel heel gezond is omdat er wel veel voedingsstoffen inzitten, vooral in de schil. Veel b vitamines, vitamine c en magnesium, kalium en silicium. Misschien is je ook weleens opgevallen dat mensen die regelmatig ene stuk komkommer bij de lunch eten er eigenlijk altijd heel gezond uitzien?

 5. Haha wat een bizar slecht en dom artikel. Komkommer is niet gezond? En dan zeggen dat het door de sausjes komt.
  Haha, hardlopen is ook niet gezond als je aan de finish trakteert op bitterballen. Haha, wat een artikel!! Dikke pret

  1. Het lijkt erop dat jij niet zo goed kan lezen, ze zeggen niet dat het ongezond is, er zit nu eenmaal te weinig voedingsstoffen en vitamines in om onder het kopje gezond te vallen. Daarom is de komkommer op zich niet gezond. Hard lopen daarentegen is weer wel gezond, als je het maar met mate doet en er voldoende voor traint en je spieren niet overbelast, anders is dat ook niet gezond (zoals topsport dus niet gezond is)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *