BMI versus buikvet

Niet alleen de hoogte van je BMI is van groot belang bij het bepalen van je gezondheid, de hoeveelheid buikvet is waarschijnlijk nog belangrijker. Daar waar BMI van vele factoren afhankelijk is, is de hoeveelheid buikvet een goed meetbaar gegeven.

Waarom BMI niet alles zegt
De Body Mass Index (BMI) geeft aan of jij een gezond gewicht hebt of onder- of overgewicht aan de hand van je gewicht in kilo’s en je lengte in meters. De formule is gewicht / lengte in het kwadraat. Deze formule zegt echter weinig over de hoeveelheid spieren en vet in het lichaam. Spieren wegen meer dan vet. 2 personen kunnen hetzelfde gewicht en dezelfde lengte hebben maar degenen met meer spieren zal er toch slanker uit zien.

Gevolg van het gebruik van de BMI-methode is dat fanatieke sporters en krachttrainers vaak in de categorie overgewicht vallen omdat zij veel spieren hebben. Ongezonde mensen die niet sporten en weinig spieren maar veel vet hebben vallen in de categorie gezond terwijl zij eigenlijk een stuk ongezonder zijn.

Waarom buikvet wel een goede graadmeter is
De hoeveelheid buikvet is een belangrijkere indicator van je gezondheid. Al jaren is bekend dat personen die veel buikvet hebben vaker vroegtijdig overlijden en meer gezondheidsproblemen hebben. Juist het vet rondom de organen kan grote schade berokkenen aan het lichaam.

Hoe meet je je buikvet?
Buikvet kan je meten aan de hand van scans of een vetmeter. Daarvoor is tussenkomst van een arts vereist. Je kunt echter zelf ook een indicatie van de hoeveelheid buikvet krijgen door je taille op te meten. Je taille is het slankste deel van je romp, net onder de ribben. Voor vrouwen is een taille beneden de 80 gezond, voor mannen beneden de 94. Als jouw taille breder is, is het verstandig om wat aan je gewicht te doen. Snelle resultaten kun je behalen met een gezond voedingspatroon en meer beweging.

Middelomtrek (in cm) mannen Vrouwen
Geen verhoogd risico <94 <80
Licht verhoogd risico 94-102 80-88
Verhoogd risico (probeer af te vallen) >102 >88