Overmatig gebruik zout is ongezond!

In Nederland wordt aangeraden om maximaal zes gram zout per dag te eten. De Nederlander krijgt gemiddeld per dag echter tussen de negen en tien gram zout binnen, dit kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Slechts 15% van de Nederlanders eet minder dan zes gram zout per dag. De behoefte van ons lichaam ligt rond de twee gram zout per dag. Het zout wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat de voeding langer houdbaar is, of om de juiste structuur en smaak te verkrijgen. Het is goed om zelf eens na te gaan of ook jij te veel zout eet. Zout wordt toegevoegd aan bijna alle kant-en-klaar maaltijden maar ook aan veel producten waarbij je dit misschien niet verwacht, zoals groente. Brood en kaas zijn belangrijke bronnen van zout.

Gevolgen van te veel zout
De consumptie van te veel zout geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes (herseninfarct) en op verschillende soorten kanker zoals maagkanker. Mensen met een overmatig zoutgebruik hebben vaker een te hoge bloeddruk.

Daarnaast is osteoporose een belangrijk gevolg van te veel zout. Zout remt de opname van calcium in het lichaam. Gevolg daarvan is slijtage van je botten gepaard gaande met pijn, een lage botdichtheid en meer kans op botbreuken. Het is dus met name belangrijk voor oudere vrouwen die de overgang zijn gepasseerd en daarmee een verhoogd risico op osteoporose hebben om niet te veel zout binnen te krijgen.

Ook oedeem kan een gevolg zijn van een te hoge inname van zout. Hoe meer zout je eet, hoe meer vocht je lichaam vast zal houden. Dit is ook de reden dat je na het eten van zoute voeding zomaar een kilo kan zijn aangekomen. Ook wallen onder je ogen kunnen het gevolg zijn van te veel zout.

Zout moet door je nieren worden afgevoerd en verlaat je lichaam via de urine. Het is daarom heel belangrijk om voldoende te drinken. Zo kan het overmatige zout door het lichaam weer worden afgevoerd. Wanneer je zoveel zout eet dat je nieren het niet meer aankunnen of te weinig drinkt, kun je last krijgen van nierfalen. Dit heeft vergaande gevolgen voor je dagelijkse leven, zo kan dialyse bijvoorbeeld (sneller) nodig zijn. Ook de kans op nierstenen stijgt aanzienlijk.

Hoeveel zout mag je eten?
Het is goed om per dag maximaal zes gram zout per dag te eten. Je lichaam heeft al meer dan genoeg aan twee tot drie gram per dag! Op de verpakkingen van producten staat aangegeven hoeveel zout er in zit. Houd eens een weekje bij hoeveel zout jij binnen krijgt en kijk of ook jij te veel zout binnen krijgt en maatregelen moet nemen.

Tips om niet te veel zout te eten
Zout is verslavend. Dat merk je bijvoorbeeld wanneer je chips eet. Chips bevat over het algemeen veel zout. Je kan er van blijven eten. Het is daardoor moeilijker om te minderen met zout. Wanneer je vrijwel altijd zout aan het eten toevoegt, vind je voeding zonder zout waarschijnlijk niet erg lekker. Sterker nog, misschien zal je onbewust zelfs steeds meer zout aan je eten toevoegen om dezelfde lekkere smaak te verkrijgen. Het is dus moeilijk om te minderen met zout.

Toch kun je de inname van zout gemakkelijk terugbrengen door geen kant-en-klare voeding meer te consumeren. Soepen, sauzen, pizza en vrijwel alle andere voorverpakte voeding bevatten veel zout. Het is gezonder om verse producten te gebruiken en je voeding zelf te bereiden.

Een andere manier om de zoutinname te verlagen is het gebruik van andere kruiden. Door het gebruik van knoflook, uien, prei of kruiden als peper geef je een lekkere smaak aan je eten zonder de toevoeging van (te veel) zout.

Gejodeerd zout
In Nederland wordt aan vele soorten zout jodium toegevoegd om een eventueel tekort aan jodium te voorkomen. Zo’n tekort komt echter in de westerse wereld vrijwel niet voor. Wel zorgt inname van jodium voor een betere werking van de schildklier waardoor deze sneller gaat werken en je stofwisseling dus omhoog gaat.