Oorzaak van winderigheid en de invloed van voeding op winderigheid

Mensen laten gemiddeld tussen de 12 en 25 winden per dag! Dat is maar liefst 0,5 tot 1,5 liter gas wat elke dag via winden je lichaam verlaat. De meeste gassen ontsnappen gelukkig ongemerkt en geurloos. Verreweg het meeste gas ontstaat doordat je deze tezamen met je voeding inslikt. Slechts 10% van de gassen ontstaat in de darmen als bijproduct van de vertering van bepaalde voedingsproducten.

Oorzaken van winderigheid
Oorzaken van winderigheid zijn bepaalde darmziekten, constipatie, bepaalde voeding en verkeerde voedingsgewoonten. Ook medicijnen en een lactose-intolerantie zijn veroorzakers van darmgassen.

Wat is de oorzaak van de stinkende geur bij winden?
Darmgassen bestaan voor het grootste gedeelte uit stikstof en andere geurloze stoffen. De stinkende geur van winden wordt veroorzaakt door boterzuur en zwavelhoudende stoffen. Het laten van winden is niet te voorkomen. Wel kan men ze zoveel mogelijk beperken en de winden zoveel mogelijk geurloos te laten zijn. Boterzuur is een verzadigd vetzuur dat voornamelijk in boter voorkomt.

Welke voeding veroorzaakt winderigheid?
Bepaalde voeding kan winderigheid veroorzaken. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk de raffinose in bonen die zorgt voor darmgassen. Ook lactose in melkproducten kan winderigheid veroorzaken bij mensen met een intolerantie. Wanneer je dus veelvuldig last hebt is het misschien een idee om je te laten testen op lactose-intolerantie. Een andere oorzaak van winderigheid is de koolhydraat inuline, te vinden in onder andere aardappelen, broccoli, kool en uien. De zoetstof sorbitol uit pruimen, vaak toegevoegd aan light-producten kan eveneens winderigheid veroorzaken, net zoals vele andere zoetstoffen!

Ook voeding die veel lucht bevat kan winderigheid veroorzaken. Voorbeelden zijn frisdrank, bier, slagroom en brood. Te veel van deze voeding kan een grote hoeveelheid darmgassen tot gevolg hebben.

Andere oorzaken van winderigheid
Niet alleen voeding heeft effect op de hoeveelheid darmgassen, maar ook de manier waarop we voeding tot ons nemen. Veel mensen eten te snel waardoor ze veel lucht samen met de voeding doorslikken. Ook spanning, stress, roken, drinken door een rietje en het kauwen van kauwgom zorgen er vaak voor dat er veel lucht in de darmen komt. Mensen met hyperventilatie of mensen die heel erg snel praten slikken vaak ongemerkt veel lucht in.

Per persoon verschillend
Hoe het lichaam reageert is afhankelijk van vele omstandigheden. Ieder mens en ieder lichaam is anders. De ene kan wel ongemerkt bonen eten terwijl de andere direct last heeft van winderigheid. Zoek zelf uit wat de veroorzaker van jouw darmgassen is om deze zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer je het laten van winden zoveel mogelijk wil voorkomen is het dus verstandig om bepaalde soorten voeding te laten staan maar zeker ook om rustig te eten en goed te kauwen.