Waarom wordt afvallen steeds moeilijker?

Wanneer je begint met lijnen, dan zijn de eerste kilo’s relatief gezien snel verdwenen. De eerste weken verlies je het meeste gewicht en gedurende de tijd lijkt het steeds lastiger te worden om af te vallen. Hoe komt het dat de eerste kilo’s als sneeuw voor de zon lijken te zijn verdwenen en het afvallen daarna steeds langzamer gaat? Waarom wordt het steeds moeilijker om af te vallen?

Verandering van de ruststofwisseling
De oorzaak van het snelle gewichtsverlies bij de start van een nieuw dieet is het verlies van vocht. De hoofdoorzaak van het langzamer afvallen gedurende de tijd is een verandering in de ruststofwisseling. Per verloren kilo verbruikt uw lichaam ongeveer 10 calorieën per dag minder. Wanneer je 5 kilo kwijt bent zijn dit al 50 calorieën per dag. Wanneer de voeding niet wordt aangepast dan zal het afvallen dus automatisch langzamer gaan doordat uw lichaam minder verbruikt.

Naast dat het lichaam minder calorieën verbruikt door de verloren kilo’s kan het ook zo zijn dat er door het lijnen veel spiermassa wordt verloren. Een kilo spier verbruikt per uur ongeveer 4 calorieën. Een kilo vet verbruikt in datzelfde uur slechts 1 calorie. Wanneer je voornamelijk spiermassa verliest, dat met name gebeurd wanneer je te weinig eet en te weinig sport, dan zal je ruststofwisseling dus sneller afnemen.

Spaarstand
Er wordt veel gediscussieerd over het bestaan van spaarstand bij afvallen. De bovengenoemde verklaring is veel aannemelijker. Wanneer je veel gewicht verliest is het dus noodzaak om je BMR opnieuw te berekenen. Zo kun je ervoor zorgen dat je blijft afvallen.