Hardlopen, de ideale sport?

Met hardlopen verbrand het lichaam veel calorieën. De enige benodigdheden zijn een goed paar hardloopschoenen en sportkleding. Eventueel nog wat muziek om onderweg naar te luisteren. Een relatief zeer goedkope sport dus in vergelijking met bijvoorbeeld de sportschool of een willekeurige andere sport waar een lidmaatschap bij nodig is. De meningen lopen nogal uiteen over hoe men het beste kunt hardlopen. Intervaltraining, duurtraining, alleen sprinten, er zijn talloze mogelijkheden.

Hardlopen is zeker niet voor iedereen geschikt. De kans op blessures is aanwezig wanneer op de verkeerde manier wordt gelopen. Het lichaam wordt dan te erg belast waardoor knieblessures kunnen ontstaan. Dit hoeft niet altijd een gevolg te zijn van het op een verkeerde manier lopen, het kan ook komen door zwakke knieën. De sport is minder geschikt voor zeer zwaarlijvige mensen. Het hardlopen is dan een te grote aanslag op spieren en gewrichten waardoor snel blessures ontstaan. Wel is het goed mogelijk om te beginnen met wandelen en gezond te eten. Wanneer de kilo’s er af vliegen kan geleidelijk aan worden begonnen met hardlopen.

Vooral voor het krijgen van mooie benen en billen is hardlopen zeer geschikt. Hardlopers hebben vrijwel geen last van cellulite. Wat veel mensen niet weten is dat hardlopen ook zeer goed is voor de buikspieren. Ook deze worden tijdens het bewegen continue gebruikt. Als men zelf de buik inhoudt wordt er nog meer gevraagd van de buikspieren.

Duurloop
Bij een duurloop draait het om volhouden. De bedoeling is dat zo lang mogelijk achter elkaar wordt gelopen en door middel van trainingen wordt dit steeds langer. Duurlopen zorgt ervoor dat de conditie verbetert van zowel hart, bloedvaten en longen. Men spreekt van een juist tempo van de duurloop wanneer tijdens het hardlopen nog op een normale manier gesproken kan worden. Men is dus niet helemaal buiten adem en is nog in staat om een gesprek te voeren.

Intervallen
Bij intervallen wordt de duurloop afgewisseld met korte periodes waarin men sneller loopt. Deze sprintjes kunnen een bepaalde tijd duren of een bepaalde afstand zijn. Een idee is bijvoorbeeld om 1 minuut op een rustig tempo te lopen en vervolgens 1 minuut zo hard mogelijk te lopen en dit af te wisselen gedurende de training. Intervallen wordt door hardlopers vaak gebruikt om uiteindelijk op een hoger tempo te kunnen lopen. Door vaker sneller te gaan past het lichaam zich aan.

Ongetwijfeld verbrand men met allebei de training veel calorieën. Met de intervaltraining bouwt men meer spieren op en zal het lichaam dus gedurende de dag meer verbranden. Echter een duurtraining duurt langer waardoor tijdens de training meer calorieën worden verbrand. Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben verschillende uitkomsten. Het beste is om gewoon te doen waar jij je het prettigst bij voelt!

Wanneer hardlopen
Ook over het tijdstip waarop het beste kan worden hardgelopen zijn de meningen verdeeld. Het is aan te raden te lopen op het moment waarop men zich het prettigst voelt. Bij de ene persoon is dat voor het eten, bij de andere persoon na het eten. Veel mensen zeggen dat men na 20 a 30 minuten hardlopen over gaat op de vetverbranding omdat het lichaam alle koolhydraten dan heeft verbruikt. Als in de ochtend, nog voor het ontbijt, wordt hardgelopen gaat het lichaam sneller over op vetverbranding omdat er geen koolhydraten meer aanwezig zijn. Het is wel aan te raden direct na het sporten voldoende water en eiwitten tot u te nemen.

Zonder twijfel is hardlopen een goede sport om af te vallen en de conditie van het lichaam te verbeteren. Begin dus vandaag nog! Op deze website vindt u een calculator waarmee u het aantal calorieën kunt berekenen die u tijdens het hardlopen verbrand.